orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire therapie helpt mensen, maar zeker ook huisdieren, om gezond en vitaal te blijven en te ondersteunen bij de behandeling van ziekten. Vooral chronische pati├źnten hebben er baat bij. Bij behandelingen ligt de nadruk op voeding en supplementen, die worden ingezet als medicijn. Daarnaast wordt aandacht gegeven aan de leefomstandigheden van het dier. Bewegings en gedragsadviezen zijn net zo belangrijk als voedingsadviezen en hebben vaak nog een grotere invloed op het herstelproces dan voeding.

Vanuit deze invalshoek kunnen we tal van aandoeningen, zoals maagdarmklachten, jeuk- en huidklachten, overgewicht en gewrichtsklachten en suikerziekte verbeteren en/of genezen. Ook klachten in de mondholte zoals tandsteen, ontstoken tandvlees, slechte adem, kunnen zo goed benaderd worden. Maar ook bij artrose, problemen met een te actief immuunsysteem zoals atopie en bij bepaalde allergie├źn, bieden orthomoleculaire behandelingen een goede ondersteuning.

Dierenarts Bas Peeters en dierenarts Elleke Frumau zijn twee van de weinige dierenartsen, die een opleiding hebben gevolgd tot orthomoleculair therapeut en deze wetenschap gebruiken in hun huisdierenpraktijk. Een specifieke orthomoleculaire opleiding voor dierenartsen is er nog niet. Maar de belangstelling daarvoor neemt wel toe.

Sinds 10 jaar zetten we voeding en supplementen in ter ondersteuning van de gezondheid van huisdieren. Opvallende veranderingen die we na enkele maanden vaak al waarnemen aan honden is dat de vacht sterk verbetert, het gewicht is veel makkelijker onder controle te krijgen/houden en het gedrag van honden verandert ook. Mensen geven vaak zelf al aan dat de honden actiever worden, meer energie hebben en vrolijker worden.

Bas Peeters is al meer dan 35 jaar bezig met gezonde voeding voor mens en dier. Hij doet aan duursporten en is geboeid door de effecten van beweging op het gedrag en gezondheid van mens en dier. Hij heeft veel kennis en inzicht opgebouwd om huisdieren met gezonde voeding en de nodige aanvulling daarop, beweging en gedragsadviezen, gezond te houden. Ook in een grote stad als Amsterdam is dat goed mogelijk.

Elleke Frumau heeft zelf 2 katten op graanvrije voeding en ontdekte zelf de verschillen in gezondheid en gedrag van haar dieren, door de verandering in voeding. Na de basisopleiding tot orthomoleculair therapeut, heeft ze menig kat permanent zien genezen van de suikerziekte, door naast medicatie de voeding rigoureus aan te passen. Het is nog een uitdaging om onze Amsterdamse katten voldoende beweging te geven. Maar we doen ons best mensen ervan bewust te maken, dat het enorm helpt als “binnen” katten de gelegenheid krijgen om minimaal 1 maal per dag te spelen.