orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde is een vrij nieuwe wetenschap die de mens, maar zeker ook huisdieren, helpt om gezond en vitaal te blijven en die ondersteuning biedt bij de behandeling van ziekten. Ortho betekent letterlijk: het juiste, het optimale. 
Bekeken wordt hoe genen op celniveau biochemische processen aansturen en wat de invloed van voeding, beweging en gedrag op deze aansturing is. Die is groter dan tot nu werd aangenomen. Daarom ligt een belangrijke nadruk bij een behandeling op optimale concentraties van voeding en supplementen, die het lichaam en dus ook uw huisdier “begrijpen”. Als de natuurlijke basisvoeding van uw huisdier op orde is, komen veel klachten minder vaak voor.

Voeding

Huisdieren zijn het meest gebaat met voedsel dat ze “begrijpen” vanuit hun geschiedenis. Een hond is wat zijn verteringsprocessen betreft nog steeds een wolf van binnen en onze huiskat verteert een vogeltje, dat hij in de tuin nog steeds op dezelfde manier vangt als een wilde boskat. Een poedeltje met het maag- en darmkanaal van een wilde hond moet je voeden als een wolf en een huiskat als een leeuw. Dus niet alleen een stukje runderpoulet maar alles van de koe, dus ook de ouderwetse pens, organen en uiteraard vlees en botten.

Zetmeel

Het meest natuurlijke voer voor uw huisdier is dat van een volledig prooidier. Wanneer u een hond voedt met graanproducten, maïs, rijst, aardappel, dus zetmeelproducten, dwingt u uw huisdier iets te moeten gaan verteren wat het van nature niet kent.
Zetmeel is veel goedkoper dan vlees om in diervoer te verwerken en droge brokken zonder zetmeel maken, kan niet. Daarom bevat bijna al het moderne honden- en kattenvoer dertig tot vijftig procent zetmeelproducten. Het orthomoleculaire alternatief bestaat uit rauwe diepvriesvoeding zonder toegevoegde graan- en rijstproducten op basis van kip, eend, rund, schaap, geit en andere diersoorten. Omdat honden en katten niet goed vezels en stengels van plantendelen kunnen vermalen, worden in rauwe voeding gepureerde groenten toegevoegd.

Doordat de alvleesklier veel meer zetmeelsplitsende enzymen aanmaakt om de onnatuurlijke hoeveelheden zetmeel af te breken in het darmkanaal, verandert ook de darmflora. De darmwand wordt kwetsbaar en daarmee ook het immuunsysteem! Ook produceert een hond die brokken eet, veel minder maagzuur. Geef je een brokkenhond een groot bot te kluiven, dan is de kans groot dat hij een verstopping krijgt of een darmperforatie. Een hond die langdurig rauwe vleesvoeding eet, produceert heel veel maagzuur en lost in een paar uur een stevig bot op. Ook tast een te veel aan zetmeel in de voeding de mondholten van hond en kat aan, met tandsteen- en tandvleesproblemen tot gevolg.

Het immuunsysteem

Een ander probleem is dat de brokken en blikvoeding voor onze puppies en kittens steriel zijn. Daar leeft dus geen enkele bacterie in. Geen slechte bacteriën, maar ook geen goede! Bij de bereiding van diervoer is dat door de wet zo geregeld. Omdat wilde honden en katten niet steriel eten, bouwen die vanaf hun eerste levensfase een natuurlijke bacterieflora in mondholte en darmen op. Dat is van groot belang voor de opbouw van het immuunsysteem. Darmbacteriën zijn hard nodig om het “geheugen” van het immuunsysteem klaar te maken om toekomstige infecties te herkennen, maar ook om voedselallergieën en intoleranties te voorkomen.

Bij puppies en kittens hebben atypische jeukklachten en vage diarreeklachten vaak te maken met een te actief of overprikkeld immuunsysteem door slijmvliesbeschadiging van de darmwand, waar zeventig procent van de immuuncellen zit. Het immuunsysteem weet bij deze jonge dieren niet wie de vijand is en reageert uit voorzorg op allerlei prikkels, zelfs op “normaal” voedsel. Uw hond of kat heeft dan geen gevoelige darmen, wat je vaak hoort, maar een beschadigde darmwand!

Gelukkig kunnen we de darmwand repareren met gezond voedsel, gerichte aanvulling van aminozuren en ontstekingsremmende supplementen en pre/probiotica. Daarna blijkt de zogenaamde intolerantie tegen bijvoorbeeld kip vaak verdwenen te zijn. Het dier kan weer gewoon kip eten, mits deze kip “gezond” geleefd heeft.
Het veranderen van de voeding om de darmwand te herstellen, moet wel voorzichtig gebeuren. Het maakt een groot verschil of het gaat om een hond die al levenslang steriele brokken eet of een jonge hond die net aan zijn leven begint met klachten aan zijn maag-en darmkanaal.

Supplementen

Veel ziektebeelden kunnen naast reguliere therapie ondersteund worden met supplementen. Een voorbeeld: een hond met een steeds terugkerende oorontsteking die met een antibiotica- en cortizonzalf steeds “met succes” behandeld is, heeft mogelijk een probleem met de verhouding schadelijke en goede bacteriën in het oor en een verzwakt immuunsysteem. Na de antibioticakuur begint het werk pas echt voor de orthomoleculaire arts. De hond moet goed nabehandeld worden met probiotica die in het oor toegediend kunnen worden.

Daarnaast moet het immuunsysteem, lokaal onderdrukt door de cortizon, weer geactiveerd worden met extra aanvulling van bepaalde aminozuren, glutamine, vitamine D en omega 3 vetzuren, om op de eerste plaats de darmwand goed te verzorgen. Ook zijn er allerlei plantenextracten met een sterke prikkeling van immuuncellen die in supplementvorm gebruikt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld curcumine. Omdat dan ook het immuunsysteem in de dikke darm hersteld kan worden, kan rauwe versvleesvoeding de patiënt helpen de chronische oorontsteking te genezen. De meeste supplementen worden gemaakt voor de humane markt, maar zijn heel goed bruikbaar voor onze huisdieren. De laatste jaren zijn er een paar bedrijven bij gekomen die specifieke middelen ontwikkelen voor de veterinaire markt.

Beweging

Beweging is voor uw hond en kat nog belangrijker dan voeding. Een hond die de hele dag buiten in een zuurstofrijke omgeving rent en springt, zijn grenzen op zoekt in spel en uithoudingsvermogen, doet het met slecht voedsel beter dan een hond die drie keer daags een blokje omgaat, een kwartiertje buiten loopt aan de lijn en het beste voer krijgt met dure supplementen.

Honden en katten moeten bewegen. Dit lijkt een vanzelfsprekendheid, maar in de praktijk blijkt het dat niet te zijn voor veel van onze patiënten. Vooral bij chronische klachten van het immuunsysteem, is het hoe, wanneer en hoe vaak van een beweging een belangrijk punt van aandacht. Zo is nuchter bewegen oftewel niet eten voordat u gaat sporten, dus ook de hond geen eten geven voordat u hem uitlaat, een beproefde ondersteuning in het genezingsproces. Zoals artrose- en astmapatiënten dat uit ervaring weten, heeft bewegen een sterk ontstekingsremmend effect. Maar hetzelfde geldt voor chronische diarreepatiënten en huidpatiënten met veel jeuk. Ook die moeten veel bewegen. Het overprikkelde immuunsysteem richt zich bij inspanning minder op de gewrichten, de huid en darmen, waardoor de immunologische reacties met hun klachten verminderen. Beweging is dus ontstekingsremmend. Samen met u gaan we na hoe de patiënt leeft en beweegt en denken we creatief mee over wat haalbaar is om een vicieuze cirkel van te weinig beweging te doorbreken. Adviezen op het gebied van gezonde voeding, gedrag en beweging zijn uiteraard ook bedoeld voor dieren zonder klachten!