orthomoleculair

Orthomoleculaire geneeskunde

Wetenschap

Orthomoleculaire geneeskunde is een vrij nieuwe wetenschap die de mens, maar zeker ook huisdieren, helpt om gezond en vitaal te blijven en ondersteuning biedt bij de behandeling van ziekten. Ortho betekent letterlijk: het juiste, het optimale.
In deze wetenschap wordt bekeken hoe genen op celniveau biochemische processen aansturen en wat de invloed van voeding, beweging en gedrag op deze aansturing is. Die is groter dan tot nu werd aangenomen. Daarom ligt een belangrijke nadruk bij een orthomoleculaire behandeling op optimale concentraties van voeding en supplementen, die het lichaam en dus ook uw huisdier “begrijpen”. Als de natuurlijke basisvoeding van uw huisdier op orde is, komen allerlei klachten zoals overgewicht, huid- jeukklachten, gevoelige darmen, blaasklachten, gewrichtsproblemen, ontstoken tandvlees en tandsteen, veel minder vaak voor.

Orthomoleculair werkende dierenartsen

In Nederland zijn maar enkele dierenartsen, die een opleiding gevolgd hebben tot orthomoleculair therapeut en deze wetenschap gebruiken in hun huisdierenpraktijk. Een specifieke opleiding voor dierenartsen is er nog niet. Toch neemt ook bij dierenartsen de belangstelling voor deze wetenschap en de toepassing daarvan, toe. De meeste supplementen worden gemaakt voor de humane markt, maar zijn heel goed bruikbaar voor onze huisdieren. De laatste jaren zijn er een paar bedrijven bij gekomen die specifieke middelen ontwikkelen voor de veterinaire markt.
Dierenarts Peeters is behalve dierenarts ook erkend orthomoleculair therapeut. Hij is al meer dan 35 jaar bezig met gezonde voeding voor mens en dier en heeft jarenlang zijn eigen voedsel op biologische wijze verbouwd. Hij doet aan duursporten en is geboeid door de effecten van beweging op het gedrag en gezondheid van mens en dier. Hij heeft veel kennis en inzicht opgebouwd om in onze moderne tijd een huisdier middels gezonde voeding met de nodige aanvulling, beweging en gedragsadviezen, gezond te houden. Ook in een grote stad als Amsterdam is dat goed mogelijk.